Enligt Villaägarnas riksförbund har vissa elnätsbolag höjt sina elnätsavgifter med närmare 40% sedan 2010. Prishöjningarna motiveras med utbyggnad och upprustning av elnäten. Trots höjningarna av elnätsavgifter kan elnätens uppgraderingar inte motiveras i relation till de höjningar som har gjort, trots detta tar de 10 största elnätsbolagen ut 9,1 miljarder kronor i vinst.
På svenska elmarknaden har du som kund ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag. Elnätsbolaget står för distrubition, underhåll och uppgradering av elnätet medans elhandelsbolaget har hand om inköp och försäljning av elen. Elnätsbolagen har monopol över sina respektive elnätsområden medans du som kund kan välja vilket elhandelsbolag som du vill använda.
Avregleringen av monopolet för elhandeln har påverkat elmarknaden på ett positivt sätt då denna har tvingat elhandelsbolagen att utveckla och effektivisera sina verksamheter. I samma veva har elnätsbolagen behållt sina monopoler och konkurrensutsättning är i princip obefintlig. Detta bromsar elnätens utveckling och trots detta har många elnätsbolag tagit ut förhöjda avgifter.
I de senaste boksluten kan man se att de tio största elnätsbolagen kommer att ta ut 9,1 miljarder kronor vinst som fördelas mellan deras respektive ägare. Största vinsten går till Vattenfalls moderbolag på 2,2 miljarder kronor. Som nummer två på listan kommer EON där vinsten uppskattas till 2 miljarder kronor. Samtidigt hävdar EONs kommunikationschef att det samtidigt investeras 4 miljarder kronor i utveckling av deras elnät.
Exakt hur framtiden för elnätsmarknaden ser ut är fortfarande oklart men det finns minst sagt förbättringsmöjligheter när det kommer till utveckling, prissättning och konkurrens. Vi följer utveckling med spänning och arbetar ständigt för en effektivare och mer rättivis elmarknad. Har du några förslag på hur man kan effektivisera elnätsbranschen? Kommentera dina förslag i kommentarsfältet!
Jämför timpris elavtal
Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.
- Snabbt
- Enkelt
- Kostnadsfritt

Så fungerar elnätsavgifter – och därför kan de skilja sig beroende på var du bor
När du tittar på din elräkning ser du två huvudsakliga kostnader: elhandelskostnaden (själva elen du använder) och elnätsavgiften. Många blir förvånade över att elnätsavgiften ofta är lika hög eller högre än själva elpriset – och att den kan skilja sig rejält mellan olika delar av landet. I det här blogginlägget går vi igenom vad elnätsavgifter är, hur de bestäms och varför du inte alltid kan påverka dem.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare

Vad är en kapacitetsmarknad och varför diskuteras den i Sverige?
Sveriges elsystem står inför stora utmaningar: elektrifiering, väderberoende elproduktion och växande kapacitetsbrist. I takt med detta har begreppet kapacitetsmarknad börjat dyka upp i debatten. Men vad innebär det egentligen, varför är det ett aktuellt ämne – och skulle det kunna införas i Sverige? I det här blogginlägget går vi igenom grunderna.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare

Vehicle-to-Grid (V2G) – Så kan din elbil hjälpa till att stabilisera elnätet
Din elbil är inte bara ett fordon – den är ett energilager på hjul. Med tekniken Vehicle-to-Grid (V2G) kan du i framtiden inte bara ladda din elbil, utan också skicka tillbaka el till elnätet när det behövs som mest. Men hur fungerar det, varför behövs det och hur kan du som elbilsägare dra nytta av det? Här är allt du behöver veta om V2G.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare