Fast elavtal » Allt du behöver veta om fast elavtal

Fast elavtal för el garanterar att kostnaden för din energi inte kommer att gå upp under en viss tid. De vanligaste fasta priserna varar i 12 månader, men kan vara så länge som 10 år. Om du letar runt kan du också hitta två eller till och med tre års fasta energiavtal, som ger dig lugn och ro under ännu längre tid.

Det är viktigt att notera att valet av ett fast elavtal inte innebär att du kommer att betala samma belopp för din energi varje månad. Ditt elpris per kilowattimme (kwh) är frysta, så om du är på ett fast avtal och använder mer energi en månad än en annan kommer räkningarna du får skilja sig därefter. Men priset du betalar för varje energienhet kommer att vara fryst under hela avtalstiden.Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

Är fast elavtal billigare än rörligt?

Ett fast elavtal erbjuder skyddet av fasta priser och konkurrenskraftiga marknadspriser. De är ofta attraktiva för dem som söker en medellång eller kortvarig lösning för att undvika prishöjningar på energi och erbjuder bra värde. Å andra sidan kan ett fast elavtal också vara dyrare än de billigaste rörliga elavtalen, särskilt om man överväger ett långsiktigt avtal. Fasta prisplaner innehåller ibland också en avgift för tidigt utträde, som man måste betala om man bestämmer sig för att byta tariff innan avtalstiden är slut. Om du överväger att byta till ett långsiktigt avtal, dvs. ett som fixerar dina elpriset i minst 18 månader, kan valet av en fast energitariff vara en chansning. Om energipriserna stiger kan man göra stora besparingar, men om de inte gör det kan man riskera att betala överpris och få en avgift för tidigt utträde om man bestämmer sig för att byta.

Ska jag välja ett fast elavtal?

Det är upp till dig att välja ett fast elavtal eller inte. Fasta elavtal är vanligtvis ett fantastiskt alternativ, som erbjuder säkerhet i alla fall, och stora besparingar när du byter vid rätt tidpunkt. Men energimarknaden har varit volatil sedan september 2021. Råvarupriserna för energi har ökat kraftigt, vilket har lett till att leverantörerna har dragit tillbaka nästan alla fasta elavtal - de som är tillgängliga som av januari 2023 är nästan endast erbjudna till befintliga kunder som är på tillsvidareavtal. Om du är berättigad till ett av dessa fasta avtal kan du vilja ta det för att vara säker på priset du kommer att betala och skydda dig mot framtida prisökningsgränser, men det finns några förbehåll att vara medveten om.

Varför är det viktigt att veta när mitt fasta elavtal tar slut?

Datumet för när ditt fasta elavtal tar slut bör vara ett som är markerat i din kalender av många anledningar. Dels för att om du inte tecknar om ditt elavtal så riskerar du att hamna på ett dyrt tillsvidare avtal.

Vad ska jag göra när ett fast elavtal tar slut?

När ditt fasta elavtal är på väg att ta slut är det första du ska göra att ta reda på vilken plan din leverantör kommer att flytta dig till. Detta kan vara din leverantörs 'Standard' plan (ofta kallat anvisningsavtal eller tillsvidareavtal), även om vissa leverantörer kan erbjuda dig möjligheten att fixa dina priser igen. Anvisningsavtal är bland de dyraste på marknaden och det finns vanligtvis billigare elavtal tillgängliga. Om du erbjuds möjligheten att få ett fast elavtal igen kan du överväga det, om du är beredd att betala över genomsnittliga priser i utbyte mot säkerhet mot eventuella prisökningar i framtiden.

När du vet vilket elavtal du flyttas till:

Jämför alla tillgängliga elavtal påå nätet och ta reda på hur ditt nya paket jämförs med andra erbjudanden. Byt elbolag om du hittar att du skulle kunna spara pengar med en annan energileverantör.