Rörligt elavtal » Allt om rörligt elavtal

Ett rörligt elavtal innebär att du betalar de aktuella spotpriset med ett påslag varje månad. Ett rörligt elavtal medför att ditt elpris kan öka eller minska månad till månad. Ditt elpris kan ändras om kostnaden för el på elbörsen Nordpool ändras. Det innebär att din räkning kan öka från månad till månad, även om du använde samma mängd energi. Det är viktigt att du kollar vilken typ av rörligt elavtal du har valt och som passar dig.Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

Rörligt elpris eller timpris?

Ett rörligt elavtal kan vara med timpris, vilket innebär att ditt elpris varierar från timme till timme. Rörligt elavtal finns också som månadspris. Vilket innebär att ditt elpris blir snittpriset på elbörsen under månaden. En ny avtalstyp är “fövaltat elavtal” eller som många säger “upphandlat elavtal”. Detta innebär kortfattat att elexperter köper in elen när den är som billigast för att användas senare av dig som konsument.

Passar ett rörligt elavtal mig?

Att välja mellan ett fast eller ett rörligt elavtal är lite som att välja mellan en rörlig eller fast ränta på ett bolån. Båda har sina fördelar. Kostnaden för ett fast elavtal beror på förutsättningarna på elmarknaden. Fasta avtal blir mindre attraktiva om det finns höga råvarupriser eftersom leverantörerna då måste ta ut högre priser. Även om ett rörligt elavtal kan erbjuda de billigaste priserna i början, kan det inte vara fallet i framtiden. Om ett fast avtal inte är det billigaste alternativet, tänk då om du är beredd att betala något mer för att få garanterat att dina energipriser inte kommer att gå upp.

Fördelarna och nackdelarna med ett rörligt elavtal?

Fördelar med ett rörligt elavtal

Om kostnaden på elbörsen Nordpool faller, så faller ofta priset på ditt rörliga elavtal också. Ett rörlig elavtal kommer vanligtvis inte med “utträdesavgifter” & ofta utan bindningstid, så du har flexibilitet att byta när som helst.

Nackdelar med ett rörligt elavtal

Om priserna stiger, stiger också ditt elpris, så din elräkning kommer att öka vilket medför att det kan bli svårare att budgetera Om du väljer ett rörligt elavtal, är det lämpligt att hålla ett öga på priser.