Jämför & teckna det bästa elavtalet

På Elmarknad.se jämför du 1000-tals elavtal från över +150 elbolag och byter enkelt till det bästa elavtalet i ditt elområde. Sänk din elkostnad idag!

 • Snabbt
 • Enkelt
 • Kostnadsfritt

4.9
Elmarknad google review
Google logo
Section 2

Det bästa elavtalet finns där ute

Det finns idag över +150 elbolag och mer än +5000 elavtal på den svenska elmarknaden. Priser och villkor ändras dagligen och det är både svårt och tidskrävande att jämföra elavtal på egen hand. Vi samlar kontinuerligt in information från alla Sveriges elbolag så att du snabbt och enkelt kan hitta det bästa elavtalet i en digital jämförelsetjänst.

Du kan spara tusenlappar på att jämföra!

Hos Elmarknad.se jämför och hittar du det bästa elavtalet baserat på dina preferenser. Du som kund sparar i snitt 1900 kr årligen på att byta till det bästa elavtalet i ditt elområde. Om du inte har gjort ett aktivt val och har ett s.ka. anvisat avtal kan du ofta sänka dina kostnader med 30-50%.

Section 2

Så går det till

Det ska inte vara svårt att hitta det bästa elavtalet! Med 3 enkla steg hjälper vi dig till ett grönare och billigare elavtal.

image 1

Jämför elbolag

Hitta elavtal från Sveriges elbolag och sortera efter dina val

image 2

Välj elavtal

Välj det elavtal som passar dig bäst utifrån dina önskemål

image 3

Spara pengar

Byt till det bästa elavtalet och sänk dina energikostnader

Allt om elavtal

När du väljer elavtal är det inte bara kilowattpriset som är viktigt. Tänk på att långa bindningstider och uppsägningstider, fasta avgifter och dyra brytavgifter kan göra ett till synes billigt elavtal till en dyr historia i slutändan. Det som avgör för dig är hur du planerar att utnyttja avtalet och hur länge du har planerat att bo på samma plats.

Om man kollar historiskt finns det ingenting som talar för när under året du byter ditt elavtal - det viktigaste är att du gör ett aktivt val och undviker att teckna upp dig på dubbla elavtal eller säger upp det i förtid när det finns brytavgifter. En annan viktigt sak är att du alltid ska kolla jämförpriset när du jämför elavtal från olika aktörer. Det är det genomsnittliga kilowattpriset baserat på din årliga energikonsumtion.

Så fungerar rörliga elavtal

Ett elavtal med rörligt pris innebär att priset följer elbörsen (Nord Pool) och skiljer över avtalets löptid. Rörliga elavtal har historiskt sett varit det mest lönsamma för dig som kund då elbolaget slipper lägga på riskpåslag på priset som när man binder upp priset. Det innebär också att man ibland betalar lite för elen och ibland betalar lite mer så kostnaden för ditt elavtal kan variera kraftigt över årets gång.

Så fungerar fast elavtal

Ett fast elavtal innebär att man binder upp priset över avtalets bindningstid. Detta avtal passar dig som vill kunna förutse kostnaden för din energikonsumtion över hela året. Så byter du elavtal - Snabbt & enkelt!

Så fungerar mixavtal

Ett mixavtal är en kombination av fast och rörligt - du binder avtalets pris över vinterhalvåret och har ett rörligt elpris under sommarhalvåret. Denna typ av kombinationsavtal är relativt ovanliga men passar dem som vill kunna hålla kontroll över energikostnaderna under årets dyrare månader och samtidigt hoppas att priserna sjunker under sommarhalvåret.

Så fungerar timavtal

Timavtal påminner om ett rörligt elavtal och innebär kortfattat att du som kund istället kan välja att följa spotpriset per timme. Spotpriset är priset som elhandelsbolagen köper in el till och därpå lägger det på sitt påslag och eventuella administrativa avgifter såsom startavgifter, månadsavgifter, aviavgifter m.fl. Denna typ av avtal har vuxit sig allt populärare bland hushåll som har t.ex. elbilar och där man genom smarta laddningsstationer kan välja att ladda elbilens batteri under timmar där priset är som lägst.

Se upp för det anvisade elavtalet

Har du nyligen flyttat eller betalar mer för din el än dina grannar? Då kan du bo i ett av de 100.000-tals hushåll som sitter med ett s.ka. anvisat elavtal. Det anvisade elavtalet är något som ditt elnätsbolag tillgodoser dig med i samband med en flytt eller när ditt tidigare elavtal löper ut för att din el inte ska bli avstängd. Det anvisade elavtalet brukar inte ha någon uppsägningstid men är normalt sett 30-50% dyrare än om du gör ett aktivt val och hittar det bästa elavtalet för dig.

Vad ingår i ett elavtal?

Ett elavtal, i sin traditionella benämning, innefattar det avtal du tecknar med ett elhandelsbolag och den el du köper från det bolaget. Den del av elkostnaden som avser elnätet är inget du som slutkund tecknar utan det ingås utav kommunen där du bor i en offentlig upphandling.

Så byter du elavtal - Snabbt & enkelt!

Du kan enkelt kontakta första bästa elhandelsbolag och be dem teckna ett elavtal åt dig. För att kunna teckna elavtalet krävs inget mer än dina person- och adressuppgifter och möjligtvis ett anläggnings-ID till din bostad. Anläggnings-ID:t kan många elbolag ofta inhämta åt dig från ditt elnätsbolag genom att du lämnar dem en fullmakt så det är egentligen inget krav. Däremot om du vill ha ett så bra elavtal som möjligt är det klokt att jämföra elavtal från olika aktörer och ställa deras priser och villkor mot varandra. Hos Elmarknad.se kan du snabbt & enkelt söka fram de bästa elavtalen i ditt elnätsområde.

Vad avgör om ett elavtal är bra eller dåligt?

Förutom ett lågt pris så kan även villkor vara avgörande för vilket elavtal som passar dig bäst. Det kan vara en fråga om bindningstid, uppsägningstid, brytavgifter och även till vilket pris du får sälja tillbaka överskottsel om du t.ex. är solcellsägare. Dessutom kan det kännas viktigt för dig som kund att enbart stötta elbolag som köper el från gröna energikällor. Jämför enkelt genom att påbörja en jämförelse ovan.

Section 2

Alltid hos Elmarknad.se

 • Snabb & enkel jämförelse av elavtal
 • Få kostnadsfria tips & råd - öppet dygnets alla timmar, året om!
 • Håll utkik efter mer spännade nyheter & tjänster framöver!
 • Hitta bra & miljövänliga elavtal från de bästa elbolagen!

Frågor & svar

 • Vilket elbolag är bäst för mig?
  Vilket elbolag som är bäst för just dig påverkas av vart i landet du bor, hur mycket du förbrukar, vilken typ av elavtal du vill ha och hur marknadsläget ser ut just idag. Genom vår enkla jämförelsetjänst får du snabbt och enkelt en överblick över vilket elbolag som är bäst för dig utifrån din unika situation. Påbörja jämförelsen nu!
 • Ska jag välja fast eller rörligt elpris?
  Beroende hur mycket el du förbrukar och hur priskänslig privatekonomi du har så finns det olika rekommendationer. Historiskt sett så är rörligt elpris billigare men om du t.ex. bor i villa och har en hög elförbrukning kan elpriset höjas väsentligt under vinterhalvåret. Vill du därför ha en jämnare utgiftskurva över året så rekommenderar vi fast elpris. Du kan även välja ett s.ka. mixavtal som ger rörligt elpris på sommarhalvåret och fast elpris under vinterhalvåret.
 • Varför ska jag jämföra elavtal på Elmarknad.se?
  Skillnaden mellan det bästa och sämsta elavtalet kan göra stor skillnad på din privatekonomi. Om du inte gör ett aktivt val av elavtal kan ditt elbolag dessutom ge dig ett så kallat anvisat avtal. Med ett anvisat avtal betalar du ofta 30-50% mer än vad du behöver. Genom att göra ett aktivt val sparar du redan där pengar och om du dessutom jämför elavtal kan du spara ännu mer pengar som du kan hitta på roliga saker med. Hos oss jämför du inte bara dagsfärska elavtal från samtliga sverige elbolag utan vi hjälper dig dessutom med bytet.
 • Hur mycket kan jag spara?
  Beroende på vilket elpris du har, vart du bor och hur mycket el du förbrukar så skiljer det sig hur mycket pengar du kan spara. Normalt sett så kan du spara alltifrån hundralappar till tusenlappar. Eftersom att elpriserna förändras varje år så är det inte alltid du sparar pengar när du omförhandlar ditt elavtal men det lönar sig alltid att jämföra elpriser och välja det elbolag som ger dig det bästa elpriset för stunden. Påbörja en jämförelse ovan för att ta reda på vilket elbolag som kan ge dig det billigaste elavtalet.
 • Kan jag jämföra elpriser trots att jag är bunden till ett avtal?
  Om du vet att du redan är bunden till ett avtal så kan du självklart jämföra elpriser ändå. Det finns däremot inga garantier för att det elavtal som är bäst för din situation idag passar dig bäst imorgon. Gör därför en dagsfärsk sökning när det väl är dags. Du kan självklart höra av dig till oss redan nu så påminner dig när det är dags att byta elavtal.
 • När byts mitt elavtal ut?
  Alla bekräftade byten skickas över till elbolagen efter 14 dagar. Därefter skickar det nya elbolaget över din bytesförfrågan till ditt elnätsbolag som bekräftar bytet till utsatt datum.

Hitta Sveriges bästa elavtal

Vi vill att det ska vara enkelt att hitta det billigaste, grönaste och helt enkelt bästa elavtalet. Vi samlar dagligen in priser och villkor från elbolag i Sverige så du enkelt kan hitta det bästa elavtalet utifrån din unika situation.