Frågor och svar om Elmarknad.se

Hår hittar du svar på våra kunders vanligaste frågor. Kontakta oss om du
inte hittar svar på din fråga hår.

Vill du komma i kontakt med oss?

Maila

Frågor om vår avtalsjämförelse & elavtal

 • Vilket elbolag är bäst?

  Vilket elbolag som är bäst för just dig påverkas av vart i landet du bor, hur mycket du förbrukar, vilken typ av elavtal du vill ha och hur marknadsläget ser ut just idag. Genom vår enkla jämförelsetjänst får du snabbt och enkelt en överblick över vilket elbolag som är bäst för dig utifrån din unika situation. Påbörja jämförelsen nu!

 • Ska jag välja fast eller rörligt elpris?

  Beroende hur mycket el du förbrukar och hur priskänslig privatekonomi du har så finns det olika rekommendationer. Historiskt sett så är rörligt elpris billigare men om du t.ex. bor i villa och har en hög elförbrukning kan elpriset höjas väsentligt under vinterhalvåret. Vill du därför ha en jämnare utgiftskurva över året så rekommenderar vi fast elpris. Du kan även välja ett s.ka. mixavtal som ger rörligt elpris på sommarhalvåret och fast elpris under vinterhalvåret.

 • Varför ska jag jämföra elavtal genom Elmarknad.se?

  Skillnaden mellan det bästa och sämsta elavtalet kan göra stor skillnad på din privatekonomi. Om du inte gör ett aktivt val av elavtal kan ditt elbolag dessutom ge dig ett så kallat anvisat avtal. Med ett anvisat avtal betalar du ofta 30-50% mer än vad du behöver. Genom att göra ett aktivt val sparar du redan där pengar och om du dessutom jämför elavtal kan du spara ännu mer pengar som du kan hitta på roliga saker med. Hos oss jämför du inte bara dagsfärska elavtal från samtliga sverige elbolag utan vi hjälper dig dessutom med bytet.

 • Hur mycket kan jag spara?

  Beroende på vilket elpris du har, vart du bor och hur mycket el du förbrukar så skiljer det sig hur mycket pengar du kan spara. Normalt sett så kan du spara alltifrån hundralappar till tusenlappar. Eftersom att elpriserna förändras varje år så är det inte alltid du sparar pengar när du omförhandlar ditt elavtal men det lönar sig alltid att jämföra elpriser och välja det elbolag som ger dig det bästa elpriset för stunden. Påbörja en jämförelse ovan för att ta reda på vilket elbolag som kan ge dig det billigaste elavtalet.

 • Kan jag jämföra trots att jag är bunden till ett avtal?

  Om du vet att du redan är bunden till ett avtal så kan du självklart jämföra elpriser ändå. Det finns däremot inga garantier för att det elavtal som är bäst för din situation idag passar dig bäst imorgon. Gör därför en dagsfärsk sökning när det väl är dags. Du kan självklart höra av dig till oss redan nu så påminner dig när det är dags att byta elavtal.

 • När byts mitt elavtal ut?

  Alla bekräftade byten skickas över till elbolagen omgående men tar minst 14 dagar p.g.a. handläggningstider hos elnätsbolagen.

 • Hur fungerar det att jämföra elbolag?

  Vi tar först och främst reda på hur din situation ser ut. Därefter jämför vi dagsaktuella elpriser från Sveriges elbolag för att hitta det billigaste elbolaget utifrån din unika situation.

 • Vad kostar det att byta elavtal genom Elmarknad.se?

  Att jämföra och byta elavtal är helt kostnadsfritt för dig som kund. Om vi hittar ett bättre elavtal än vad du har idag så får vi en engångsersättning från elbolaget för att vi förmedlar dem en ny kund.

 • Måste jag jämföra själv efter mitt elavtal har gått ut?

  Du kan ringa oss för att boka in en genomgång inför att ditt elavtal löper ut. Om vi redan har hjälpt dig så ringer vi dig i god tid innan ditt elavtal löper ut för att se till att du får ditt bästa elpris även för nästkommande period.

 • Hur många fakturor får jag?

  Om du har samma elbolag på både elnätsavtalet som ditt elavtal kommer oftast båda avgifterna på samma faktura. Vissa elhandelsbolag tillhandahåller "samlingsfaktura", vilket är en tjänst där elbolaget samlar alla dina elhandelsavgifter på samma faktura, oavsett elnätsbolag. Exempel på elhandelsbolag som erbjuder denna tjänst är Cheap Energy Ab, Stockholms Elbolag och Svealands Elbolag.

Om elavtal & elpriser

 • Vad är elpris?

  Elpris är priset för elen i avtalet. Elpriset anges per kWh och inkluderar grundpriset, tillägg, skatter och administrativa avgifter.

 • Vad är engångsavgift?

  En engångsavgift är en administrativ avgift som oftast inträffar vid tecknande av nytt elabonnemang i form av en uppläggningsavgift.

 • Vad är jämförpris?

  Jämförpris för elpriser är detsamma som jämförpris på köttfärs i matbutiken. Man räknar ihop totalkostnaden för grundpriset, tillägg, skatter och administrativa avgifter

 • Vad är timpris?

  Timpris är ett relativt nytt elavtal som innebär att man kan justera sin elkostnad utifrån när man använder elen. Det innebär att man kan få rabatt på sin el om man tvättar under tider då andra är iväg på jobbet, ligger och sover eller likande.

 • Kan jag jämföra trots att jag är bunden till ett avtal?

  Om du vet att du redan är bunden till ett avtal så kan du självklart jämföra elpriser ändå. Det finns däremot inga garantier för att det elavtal som är bäst för din situation idag passar dig bäst imorgon. Gör därför en dagsfärsk sökning när det väl är dags. Du kan självklart höra av dig till oss redan nu så påminner dig när det är dags att byta elavtal.

 • Vad är årsavgift?

  Din årsavgift är kostnaden som elnätsbolaget tar ut för underhåll av elnätet. Kostnaden är inräknad i ditt pris per Kwh/h.

 • Vad är årskostnad?

  På din elfaktura så står den uppskattade totalkostnaden för din elförbrukning.

 • Ska jag välja fast eller rörligt pris?

  Om du ska välja fast eller rörligt pris beror naturligtvis på vad du föredrar. Med ett fast elpris så kan man enkelt förutspå kostnaderna medans om man väljer rörligt som kan vara vara både högre och lägre beroende på hur Svenska elmarknaden ser ut.

Frågor om solceller, solcellsinstallation och solcellsbatteri

 • Vad kostar solceller?

  Kostnaden för en installation av solceller varierar beroende på hur stor takyta du har, din taklutning och taktyp. Samt var i landet du bort och vad för elmätare du har idag

 • Spara jag pengar genom att jämföra solceller?

  Genom att prismatcha lokala solcellsinstallatörer så kan du själv välja vilken leverantör som har det mest fördelaktiga priset.

 • Varför ska jag jämföra solceller genom Elmarknad.se?

  Elmarknad.se jobbar med de solcellsinstallatörer som har högst kundnöjdhet, billigast pris och längst erfarenhet av solcellsinstallationer.

 • Vad kostar det att jämföra solceller?

  Att jämföra solceller hos Elmarknad.se är helt kostnadsfritt och innebär inget köptvång.

 • Hur lång tid tar en intresseanmälan för solceller?

  Att göra en solcellsjämförelse tar inte mer än 2 minuter hos Elmarknad.se. Vi behöver endast dina preferenser, dvs. vad för typ av solcellsinstallation du är ute efter och sedan dina kontakt- och adressuppgifter.

 • När får jag svar på min intresseanmälan?

  Det varierar var i landet du bor och vad du är ute efter. Samt hur lång handläggningstid våra solcellspartners har. Oftast inom 14 dagar.

 • Hur fungerar det att jämföra solceller?

  Vi tar först och främst reda på hur din situation ser ut. Därefter kontaktar vi solcellsinstallatörerna som vi har samarbete med för att kolla vad det kostar att göra den solcellsinstallationen du är intresserad av.

 • Sparar jag pengar på en solcellsinstallation?

  På sikt kommer dina energikostnader bli betydligt lägre. Vi har länge sett tendenser att elpriserna kommer att stiga i framtiden, varvid att vara självförsörjande kommer att medföra lägre elpriser.

 • Hur lång tid tar det att tjäna in en solcellsinstallation?

  Det är olika beroende på typ av installation och storlek på takyta. Men någonstans mellan 10 - 20 år innan du har sparat in installationen

 • Vilken är den bästa solcellsinstallatören?

  Det finns många trygga och erfarna solcellsinstallatörer i Sverige. Elmarknad.se arbetar med ett flertal av de mest kunniga installatörerna på marknaden.

Vid flytt

 • Vad gör jag med mitt elavtal när jag flyttar ut från min bostad?

  Du behöver anmäla din flytt till ditt elbolag. Om du har kvar bindningstid på ditt nuvarande elavtal så följer det med till din nya bostad och om du har tillsvidareavtal så kan du avsluta ditt elavtal och tecka ett nytt elavtal till din nya bostad.

 • Vad gör jag med mitt elavtal när jag flyttar in i en ny bostad?

  Du kan välja att ta med dig ditt tidigare elavtal eller byta elbolag. Vi rekommenderar alltid att man tecknar ett nytt eftersom elpriset kan skilja sig beroende på vart man bor i landet.

 • Jag har precis flyttat, hur tar jag reda på vad för elavtal som jag har?

  För att ta reda på vilket elhandelsbolag som tillhandahåller just ditt elavtal så kontaktar du ditt elnätsbolag. För att ta reda på vilket elnätsområde du tillhör kan du gå in på Svenska Kraftnäts tjänst.

Elbil och elbilsladdare

 • Vad kostar det att installera en elbilsladdare?

  Att installera en elbilsladdare kostar någonstans mellan 5000 till 9000 SEK beroende på model och installationsförutsättningar. En privatperson kan sedan göra ett skatteavdrag för elbilsladdaren när den är installerad.

 • Går det att dra av på skatten vid installation av elbilsladdare?

  Ja, skatteavdraget som staten erbjuder täcker 50% av hela installation upp till 50 000 SEK.

 • Vad kostar en elbil att ladda?

  Det är helt beroende på ditt elavtal. Om du har gjort ett aktivt val och tecknat elavtal genom Elmarknad.se, samt laddar bilen hemma kan ditt laddpris blir så mycket som tre gånger billigare, än om du har ett anvisat elavtal

 • Är en elbil billigare än en bensindriven bil att köra?

  Ja, en elbil kan bli dubbelt så billig att köra beroende på vad för elavtal du har och om du laddar bilen hemma eller på laddstation.

Spotpriser

 • Kommer elen att bli billigare 2024?

  Spotpriset på NordPool under 2024 kan komma att bli billigare om förutsättningarna förbättras. Som att det blåser mycket och inte är för torrt. För att hålla din elräkning så låg som möjligt är det viktigt att du jämför elpriser mellan flera bolag.

 • Vad är spotpriset just nu?

  Spotpriset förändras kontinuerligt. På Elmarknad.se kan du se aktuella spotpriser i realtid, för alla elområden i Sverige. För att se aktuella spotpriser besök denna sida: Dagens spotpriser

Om du inte är nöjd

 • Kan jag ångra mitt elavtal i efterhand?

  För att du ska känna dig trygg får du alltid 14 dagars ångerrätt hos Elmarknad.se oavsett vilket elbolag eller typ av avtal. Detta kan ses som en 14 dagar lång betänketid för att du som kund ska ges möjlighet att kunna teckna ett erbjudande på elavtal och samtidigt ha möjlighet att fundera och fortsätta jämföra elpriser. Dessa dagar räknas från den dagen du tecknade ditt nya avtal.

 • Hur ångrar jag mitt nya avtal?

  Om du hittat ett elavtal till lägre pris eller bara vill ångra ditt elavtal kontaktar du antingen Elmarknad.se genom chat, telefon eller mail eller så kontaktar du elbolaget vars elavtal du nyligen tecknat. Detta måste göras inom 14 dagar från att du tecknat ditt nya elavtal