Att tänka på kring elavtalet när du flyttar

Ska du flytta och undrar hur du ska hantera ditt nuvarade och nya elavtal? I vår guide nedan får du svar på vanliga frågor som berör dig som ska flytta in på ny adress, vad du ska göra när du flyttar ut från din nuvarande adress samt diverse andra tips, råd & information för dig som flyttar in i nyproduktion eller ska flytta hemifrån för första gången.


Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

När du ska flytta in

Kul att du ska flytta till nytt! Här kommer våra tips för dig som flytta till ny adress. Kortfattat så gör du detta i två steg:

1. Teckna ett elnätsavtal

När du ska flytta in på en ny adress behöver du teckna ett elnätsavtal. Elnätsavtalet ska tecknas av den person eller organisation som ska ansvara för att avgifter för både elnät och elhandel ska betalas. Vissa elhandelsbolag genomför kreditupplysningar på nya kunder och man kan därför ta med detta i beaktning när man väljer vem som ska stå på elnätsavtalet.

2. Teckna ett elhandelsavtal

Därefter ska du teckna ett elhandelsavtal. Oftast går det att påbörja orderhanteringen av ditt nya elhandelsavtal redan innan du tecknat ett elnätsavtal men för att binda avtalet till din anläggning. Notera att det enbart är samma person och personnummer som står på elnätsavtalet som kan stå på elhandelsavtalet.

Bonustips: Jämför innan du tecknar

Det finns massvis av elbolag att välja mellan och att hitta rätt elbolag för just dig baserat på vart du flyttar in, hur mycket du förväntas förbruka och vilken avtalstyp du föredrar är inte alltid enkelt. Hos Elmarknad.se jämför du över +3000 elavtal från samtliga av Sveriges elbolag så du enkelt kan hitta det bästa avtalet utifrån just dina preferenser.

När du ska flytta ut

1. Säg upp ditt nuvarande elavtal

Det första du behöver göra är att säga upp ditt eller dina elavtal. Om du har flera elmätare (elanläggningar) behöver du säga upp avtalen för samtliga anläggningar.

Du behöver rent tekniskt sett inte säga upp ditt eller dina nuvarande avtal för att teckna nya och de sägs oftast upp i samband med att det nya elbolaget tecknar det nya avtalet på dig. Däremot är det klokt att göra så du får information om när ditt nuvarande avtal löper ut och om du riskerar att betala extra avgifter ifall du säger upp avtalet i förtid.

2. Säg upp elhandelsavtalet

Det viktigaste är att du säger upp ditt elhandelsavtal. Om du är bunden till ett fast pris brukar du ändå kunna säga upp ditt avtal i förtid men det finns en risk att du behöver ta med dig avtalet till den nya adressen eller betala en avgift för att få säga upp avtalet i förtid då deras fasta pris är beräknat på att du ska vara kvar hos dem som kund under en förutbestämd period och förväntad förbrukning under avtalstiden. Rörliga elavtal är alltid obundna och går att säga upp närsomhelst - oftast med 1 månads uppsägningstid.

Behöver jag säga upp mitt elnätsavtal?

Nej, när den nya person som flyttar in på din adress ska teckna ett elhandelsavtal behöver de likaså teckna ett elnätsavtal på din nuvarande elanläggning vilket innebär att ditt elnätsavtal per automatik sägs upp.

Om du har bundet elavtal - Vad händer då?

Det är svårt att svara på då det beror på omständigheterna. Om du flyttar inom samma elområde kan du ibland erbjudas att flytta elavtalet till nya adressen men om du byter kan du behöva betala en brytavgift för att du avslutar avtalet i förtid. Det bästa är om du kontaktar ditt elhandelsbolag och hör efter vad som gäller i just ditt fall.

Kan jag överlåta eller ta med mitt elavtal?

Du kan inte flytta elnätsavtalet eftersom det påverkas av vilket elnätsområde och vilket elnätsbolag som förvaltar elnätet. När det kommer till elhandelsavtalet går det inte att besvara utan att du hör med ditt elhandelsbolag.

Detta beror på om du t.ex. har bundit ett pris men flyttar till ett annat elområde kan ditt pris behöva att justeras. Hör därför alltid efter med ditt elbolag och informera dem om din nya adress för att se vad som gäller i just ditt fall.