2023-03-03 | Lästid: 1 min Elmarknad, Politik

Mild vinter leder till lägre elpriser

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Elpriset under februari 2023 har varit lägre än förväntat. Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, förutspår att priset kommer att förbli på denna nivå, eller möjligen sjunka ytterligare. Den milda vintern har bidragit till att elmarknaden har lugnat ner sig markant.

Efterfrågan på gas har minskat och lagernivåerna är nu på rekordnivåer för denna tid på året, vilket i sin tur ger lägre priser på el. Detta enligt Johan Sigvardsson på Bixia.

Den svenska vintern har också varit mild och vi har haft mycket förnybar produktion under både januari och februari, säger han. "Detta har hjälpt till att dämpa våra priser."

Inför våren och sommaren kan man därför slappna av, enligt Johan Sigvardsson, eftersom elförbrukningen också kommer att minska i takt med att temperaturen stiger.

Snittpriset för februari månad låg spotpriset runt 50 öre per kilowattimme (kWh) i Elområde SE01 och SE02 (Norrland). För att hitta ett lägre pris i elområde 2, det vill säga södra och mellersta Norrland, behöver man gå tillbaka till juli 2022, då priset låg på 22 öre/kWh.

Detta genomsnittliga spotpriset är särskilt intressant för de med rörliga elprisavtal men även fasta elavtalet har gått upp i pris i samband med de höga spotpriserna.

I Elområde SE03 (Svealand och norra Götaland) var snittpriset strax över 80 öre/kWh enligt prissättningen på elbörsen Nord Pool. Det är i stort sett samma pris som i oktober 2022. För att hitta ett lägre månadspris måste man gå tillbaka till hösten 2021.

I Elområde SE04, Sydsverige, landade februaripriset på drygt en krona, det lägsta sedan oktober 2022.

Utöver NordPools spotpris tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på ungefär 1:50 kronor per kilowattimme. Om du vill följa spotpriset kan du göra det på vår sida där vi visar spotpris med dagliga uppdateringar.

Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

Vad är en aggregator – och hur påverkas du som användare?

När elnätet belastas hårt, till exempel under kalla vintermorgnar, behöver det avlastning – snabbt. Samtidigt vill allt fler hushåll och företag vara med och bidra till ett mer hållbart energisystem. Här kommer aggregatorn in i bilden. Men vad gör en aggregator, och hur kan du som konsument tjäna pengar genom att vara flexibel med din el? Här förklarar vi hur det fungerar.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Elmarknad Publicerad: 2025-05-21 Läs inlägg

Vad är en ursprungsgaranti och hur påverkar den ditt elavtal?

När du jämför elavtal stöter du ofta på begrepp som "100 % förnybar el" eller "grön el med ursprungsgaranti". Men vad betyder det egentligen – och hur vet du att elen du använder faktiskt kommer från förnybara källor? Svaret stavas ursprungsgaranti. I detta blogginlägg reder vi ut vad en ursprungsgaranti är, hur den fungerar och varför det är viktigt att förstå i samband med ditt elval.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Elmarknad Publicerad: 2025-05-20 Läs inlägg

Batterilagring i hemmet – är det värt investeringen?

Allt fler hushåll installerar solceller, men intresset växer också för att komplettera med batterilagring. Ett hemmabatteri kan lagra överskottsel från solpanelerna och optimera elanvändningen – men är det verkligen värt investeringen? I detta blogginlägg går vi igenom hur batterilagring fungerar, vilka fördelar och nackdelar som finns, och när det kan löna sig.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Energilagring, Elmarknad Publicerad: 2025-05-20 Läs inlägg