Spotpris på el i Boden

Just nu

17:00 - 18:00

28,03

öre/kWh

Idag

Snitt

26,50

öre/kWh

Imorgon

17:00 - 18:00

23,99

öre/kWh

Imorgon

Snitt

23,22

öre/kWh

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

Är du företagskund? Klicka här!
4.9
Elmarknad google review
Google logo
Section 2

Elpriset ändras varje dag!

Spotpriser på el i Boden varierar varje timme på dygnet, varje dag under året. Denna dynamik beror på faktorer såsom utbud och efterfrågan, väderförhållanden och tillgängliga energikällor. För att hålla koll på de senaste prisuppdateringarna är det viktigt att följa Nord Pool, den officiella källan för elmarknadsinformation i norra Europa.

Vad bestämmer elpriset i Boden?

Spotpriser på el i Boden förändras hela tiden eftersom utbudet av och efterfrågan på elektricitet varierar över dygnet. Trots variationer så bestämmer NordPool, som är ansvarig för prissättningen på elmarknaden, sina prisprognoser för morgondagen redan dagen innan.

Section 2

Faktorer som påverkar elpriset

image 1

Väder

Vind- och solkraftverkens produktion varierar beroende på vindstyrka och solinstrålning. Kallare väder leder också till ökad uppvärmning och därmed högre efterfrågan på e

image 2

Dag på veckan

Elförbrukningen kan vara högre under arbetsdagar jämfört med helger, vilket påverkar spotpriserna.

image 3

Tid på dygnet

Efterfrågan på el är ofta högre under morgon- och kvällstimmarna när människor vaknar och kommer hem från jobbet. Detta leder till högre spotpriser under dessa perioder.

image 2

Säsong

Spotpriser på el kan variera beroende på årstiden, med högre priser under vintermånaderna då efterfrågan på uppvärmning ökar.

Nord Pool – Den officiella källan för spotpriser

Nord Pool är den ledande elbörsen i norra Europa och erbjuder en transparent och pålitlig plattform för handel med el. Nord Pool publicerar dagligen spotpriser för varje timme för de nordiska och baltiska länderna, inklusive Sverige. Går du in på NordPool’s officiella hemsida behöver du dels räkna om priser från MWh (Megawatt per timme) till kWh (Kilowatt per timme) som är den populäraste mätenheten för privata hushåll & enskilda anläggningar. Dessutom behöver du filtrera dina priser efter ditt elområde och valutakurs för att se vilka priser som är aktuella för just dig. Hos Elmarknad.se har vi redan gjort jobbet åt dig så du snabbt & enkelt kan följa aktuella priserna - direkt från NordPool.

Så drar du nytta av låga spotpriser

Att vara medveten om de timvisa variationerna i elpriser kan hjälpa dig att optimera din elförbrukning och spara pengar. Om du har ett timprisavtal kan du anpassa din elförbrukning efter de billigaste timmarna genom att exempelvis: Skjuta upp energikrävande aktiviteter, såsom tvätt och disk, till lågpristimmar. Ladda elbilar eller andra batteridrivna enheter under de billigaste timmarna (oftast nattetid). Och om du har solceller, installera solcellsbatteri för att lagra el du producerar under lågpristimmar och använda elen när priserna är högre.

Tekniker för att bevaka spotpriserna

Det finns olika tekniska lösningar och appar som hjälper dig att bevaka de aktuella spotpriserna på el i Elområde 1. Med Elmarknad-appen kan du följa elpriset varje dag, timme för timme, i alla elområden så att du kan planera din elförbruktion mer effektivt.

Dra nytta av spotpriser med rörligt elpris & timpris

För att dra full nytta av de varierande spotpriserna på el i Elområde 1 är det viktigt att ha ett elavtal som passar din situation. Ett timprisavtal kan vara fördelaktigt om du är flexibel och kan anpassa din elförbrukning efter prisförändringar. Om du inte vill jaga kilowattimmar kan däremot ett rörligt elpris vara mer lämpligt.

Karta över elområden i Sverige

Spara pengar med bättre koll på elpriset

Spotpriser på el i Elområde 1 varierar varje timme, varje dag under året, och det är viktigt att hålla sig informerad om de senaste prisuppdateringarna från Nord Pool. Genom att förstå och övervaka prisvariationerna kan du optimera din elförbruktion, välja rätt elavtal för din situation och spara tusenlappar, varje år. Ladda gärna ner Elmarknad-appen på App Store eller Google Play för att följa elpriserna direkt i mobilen.

Ladda ner vår app

Elpriser iOS
Historiska elpriser månad för månad
Elpriser timme för timme idag & imorgon