Solceller Kristinehamn » Jämför offerter på Solpaneler

På Elmarknad.se jämför du enkelt offerter i Kristinehamn. Jämförelsen är kostnadsfri och består av endast två steg, börja med att ange ditt postnummer.

Tryggt Enkelt Kostnadsfritt

4.9
Elmarknad google review
Google logo
Section 2
Det lönar sig med solceller - även i Kristinehamn

En myt som länge har funnits är att solceller inte lämpar sig i Kristinehamn på grund av att vi har färre soltimmar än på sydligare breddgrader. Att vi har mindre soltimmar och att det påverkar energiproduktionen stämmer förvisso men att det skulle påverka möjligheten att göra en lönsam investering är en definitiv myt. Solceller producerar även energi när det är mulet så antalet soltimmar är inte det viktiga - sedan finns det forskning från Norge som visar att solceller håller bättre i det nordiska klimatet.

Solcellsmarknaden är under kraftig tillväxt i Kristinehamn

I samband med att solceller blivit effektivare, garantierna blivit bättre och återbetalningstider minskat drastiskt så har fler hushåll fått upp ögonen för solceller. Antalet solcellsanläggningar i Sverige har mer än fyrdubblats sedan 2016 vilket innebär att antalet installatörer och leverantörer har ökat i drastisk takt. Att hitta den leverantör som passar just dig är avgörande för en ekonomisk och lyckad investering. Vi samlar kvalitetsäkrade och trygga leverantörer under ett och samma tak så du kan hitta de bästa erbjudandet när du ska installera solceller.

Section 2
Tre enkla steg

Det ska inte vara svårt att hitta den bästa solenergilösningen. Med 3 enkla steg hjälper vi dig till den bästa och billigaste leverantören.

image 1 Fyll i uppgifter

Fyll i din adress och svara på några kort frågor.

image 2 Jämför erbjudanden

Få erbjudanden från flera av de ledande solcellsinstallatörerna.

image 3 Spara pengar

Välj den lösning som passar dig bäst och sänk dina energikostnader.

Allt om Solceller

Varför ska jag installera solceller?

Solcellers popuaritet har vuxit drastiskt under de senaste 10 åren. Detta är dels en effekt av ökad miljömedvetenhet men även de ekonomiska fördelarna väger idag tungt då dels elpriserna varierar kraftigt och den pris man köper från elmarknaden lätt sticker iväg men även eftersom kvaliteten & effekten på solcellerna har blivit bättre samtidigt som inköpspriserna har gått ner. Normalt sett brukar man tala om en återbetalningstid på 15-20 år för solceller men med dagens elpriser har vi hört om många hushåll som betalar tillbaka investeringen på närmare 5-7 år.

Vilket solcellsbolag ska du välja?

Eftersom installation av solceller är en tjänst och man dessutom vill behålla garantitiden bör man välja ett seriöst företag som känns tryggt & stabilt för att kunna utnyttja garantiner om det dyker upp problem i framtiden. Förutom ett tryggt & stabilt bolag bör man säkerställa att bolaget har en elektriker som installerar enligt de elsäkerhetsmässiga kraven som finns för att solcellerna ska skyddas av försäkringar samtidigt som man minimerar risken för olyckor.

Vad är skillnaden på olika solceller?

Det finns primärt två olika typer av solceller; monokristallina paneler och polykristallina paneler. De monokristallina panelerna är de mest effektiva solcellerna och även de som de flesta professionella solcellsföretag arbetar med. Polykristalina solpaneler är billigare, har lägre effekt och är enligt de flest inte lika snygga. Fråga gärna din solcellsinstallatör vilken typ av solpaneler som ingår i offerten när du begär offerten. Vill du komma undan billigare till sommarstugan kan även polykristallina solpaneler vara ett bra budgetalternativ.

Behöver jag en växelriktare?

När man installerar solceller behöver man alltid en växelriktare. Detta beror på att växelriktare konverterar strömmen som produceras till hushållsel. Om du dessutom vill kunna sälja överskottsel behöver du en växelriktare som hanterar detta samtidigt som även din energimätare behöv uppnå en viss effekt. Be din solcellsinstallatör om tips och råd baserat på anläggningens storlek. Du kan även kontrollera detta med din elnätsägare då de är ansvariga för vilken energimätare du har och boka in ett byte av elmätaren med dem om det skulle behövas.

Section 2
Tips inför ditt val av installatör

  • Ta in offerter från olika leverantörer
  • Jämför alltid priset per watt eller kilowatt
  • Läs på om solceller så du förstår vad du köper
  • Välj solceller & växelriktare med lång hållbarhet
  • Välj en certifierad installatör

Frågor & svar
  • Vad kostar solceller?
    Priset på solceller kan variera kraftig beroende på typ av solceller, val av installatör och hur stor anläggning du ska installera. Ska anläggningen användas för privat bruk (ca 30 kvm) kan du uppskatta priset till runt 100.000 kr och med skatteavdraget för Grön Energi sänks den kostnaden med 15% till 85.000 kr.
  • Hur lång är återbetalningstiden?
    Beroende på just dina förutsättningar kan återbetalningstiden variera kraftigt för just din anläggning. Många solcellsinstallatörer ger dig en beräkning på förväntad återbetalningstid baserat på maxeffekten för din solcellsanläggning och den brukar ligga mellan 8-15 år. Man bör dock alltid räkna med viss felmarginal på deras uträkningar och
  • Vilka solceller är bäst/billigast/snyggast på markanden?
    Alla solceller som finns på marknaden har sina för- och nackdelar. Vilka som passar just dig beror på vad som är viktigt för just dig. Vissa solceller har t.ex. högre effekt eller längre garantitider, andra är snyggare rent estetiskt och vissa har ett lägre inköpspris. När du bedömer vilka som passar dig bäst får du väga alla dessa faktorer mot varandra och se vad som passar just din situation och plånbok.
  • Vad är skillnaden på monokristallina & polykristallina solceller?
    En av de främsta skillnaden på solceller med polykristallint och monokristallint kisel är dess utseende. De polykristallina solcellerna har oftast en mörkare blå färg och monokristallina solceller har en svart färg. Utöver det så har monokristallina solceller oftast en högre verkningsgrad men de kommer även generellt sett till ett högre pris - jämför därför alltid pris per watt eller kilowatt.
  • Är takintegrerade solceller sämre än solcellspaneler?
    Takintegrerade solceller använder en annan teknik än de vanliga solcellspanelerna som vi är vana att se. De integrerade solcellerna använder tunnfilmsteknik som generellt sett har en lägre verkningsgrad än de polykristallina och monokristallina solcellerna. Dock behöver det inte innebära att de integrerade solceller är sämre då du behöver kolla på priset per watt och prestanda samt hur mycket du förväntas producera med de takintegrerade solcellerna jämför med “vanliga” solcellspaneler.
  • Behöver jag effektoptimerare till min anläggning?
    Effektoptimerare är ett tillval som man installerar på sina solcellsanläggning för att kompensera upp för skuggor från t.ex. träd och annat som annars gör att solcellerna förbrukar mer energi än de producerar. Hör med din solcellsinstallatör vad de anser är bäst i just ditt fall.
  • Varför ska jag jämföra installatörer?
    En genomtänkt och välutförd installation är en kritisk faktor för att göra en ekonomiskt hållbar investering. Du vill både maximera effekten och livslängden på din solcellsanläggning och bör därför välja en installatör som förstår detta och kan påvisa att deras lösning är lämplig. Installatören ser till att du väljer rätt montageutrustning, väljer rätt solceller samt installerar solcellerna på ett säkert sätt som är enkelt att underhålla och som gör att du kan börja producera grön energi på ett hållbart sätt.
  • Vad är skillnaden på produktgaranti och effektgaranti?
    Produktgaranti är precis som det låter - garantin som garanterar att solpanelen inte slutar fungera eller går sönder som följd av fabrikationsfel. Produktgarantin täcker alltså inte skador som orsakas av felaktig eller oförsiktig hantering. De flesta leverantörer har 10-30 år produktgaranti. Effektgaranti är en garanti som garanterar dig en viss maxeffekt efter ett antal år. Effektgarantin brukar löpa mellan 20-30 år och garantera en effekt runt 80% efter effektgarantin har löpt ut. Notera att garantitider alltid varierar mellan olika tillverkare och det därför är viktigt att jämföra olika alternativ.
  • Vad finns det för lån & bidrag för solceller?
    Det nya bidraget som släpps för solceller under 2021 är ett skatteavdrag för Grön Energi. Skatteavdraget gäller 15% av material- och arbetskostnaden. Kolla alltid om det du pris du fått är innan eller efter skatteavdrag. Om du inte har möjlighet att betala din solcellsanläggning direkt finns det flera olika typer av låne- och finansieringsmöjligheter. En del väljer att frigöra kapital genom att utöka sitt bolån för att investera i solceller medan andra tar privatlån eller blancolån för att betala den initiala investering. Idag finns det även vissa solceller som går att leasa/hyra för en fast månadskostnad. Hör efter med din solcellsinstallatör hur du går tillväga för att få skatteavdrag och vilka finansieringsmöjligheter som finns att tillgå.
Vad väntar du på?

Påbörja en jämförelse och hitta den bästa leverantören av solceller redan idag.