2022-01-20 | Lästid: 2 min Elhandel

Vilken tid på dygnet är el som billigast?

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Elen är alltid billigast på natten när användandet är som lägst. I denna artikel reder vi ut hur du kan planera din elförbrukning bättre och dra nytta av ett timavtal.

Om du hamnat här antar vi att du sett hur elkostnaden påverkat både din och många i din närhets ekonomiska situation. Som tur är finns det lösningar för hur du kan minska din elkostnad med några smarta knep och rätt typ av elavtal.

Teckna ett timavtal

Med ett timavtal kan du planera din elförbrukning och höja den under tidpunkter då elnätet har lägre belastning och således minska din elräkning. Ett timavtal är ett rörligt avtal som följer NordPools spotpriser med ett påslag och för att utnyttja det på bästa sätt bör du ha tillgång till en webbplats eller mobilapp som följer prisutvecklingen.

Planera din elanvändning

Idag blir det allt vanligare med elbilar och bor man i hus är det inte ovanligt att man värmer huset via eluppvärmning eller varmvatten via egen varmvattenberedare. Alla dessa aktiviteter förbrukar mycket el och kan därför vara mer lönsamma att planera till nattens billigare timmar. Genom att planera din förbrukning och förbruka el när den är som billigast kan du sänka din elkostnad markant.

Ladda elbilen på natten - Spara 50%

För att kunna ladda elbilen på natten kan du spara mer än 50% på laddningskostnaden. Med t.ex. elbolag som Tibber har du garanti på att en besparing på minst 50%, det som krävs är att du har en s.ka. realtidsmätare. De vanligaste realtidsmätarna är Tibber Pulse och Watty Power-up. I samband med att du installerar din elbilsladdare är det klokt att stämma av med din installatör om de kan tillhandahålla denna typ av mätare i samband med installationen.

Gör sysslor & värm huset på natten

Genom att använda ekonomiprogram och vänta med att sätta igång t.ex. diskmaskin, tvättmaskin & torktumlare/torkskåp sent på kvällar eller nätter kan du spara många kronor. Detsamma gäller för uppvärmning av hus och vatten.

Fler smarta hem-lösningar som sparar el

När du inte använder TV, dator, högtalare och t.ex. laddare till mobilen så kan de fortfarande dra el i s.ka. standby-läge. Med framtidens smarta hem-lösningar kan detta bli ett minne blott.

Om du t.ex. byter ut eluttag i hemmet med WiFi-uttag kan du fjärrtstyra standby-enheter med mobilen och stänga av möjligheten att de står och drar onödig el. Noterbart är att ett WiFi-uttag också har ett standby-läge för att ständigt vara uppkopplat så det är viktigt att du kollar upp så uttaget inte drar mer än enheterna du ska använda den till.

Om du inte har möjlighet att investera i ett smartare hem just nu så går det naturligtvis också att koppla in t.ex. hemmabioanläggningen till en förgrenare med switch som man stänger av manuellt när de inte används och liknande.

Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.

  • Snabbt
  • Enkelt
  • Kostnadsfritt

Vad är en aggregator – och hur påverkas du som användare?

När elnätet belastas hårt, till exempel under kalla vintermorgnar, behöver det avlastning – snabbt. Samtidigt vill allt fler hushåll och företag vara med och bidra till ett mer hållbart energisystem. Här kommer aggregatorn in i bilden. Men vad gör en aggregator, och hur kan du som konsument tjäna pengar genom att vara flexibel med din el? Här förklarar vi hur det fungerar.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Elmarknad Publicerad: 2025-05-21 Läs inlägg

Vad är en ursprungsgaranti och hur påverkar den ditt elavtal?

När du jämför elavtal stöter du ofta på begrepp som "100 % förnybar el" eller "grön el med ursprungsgaranti". Men vad betyder det egentligen – och hur vet du att elen du använder faktiskt kommer från förnybara källor? Svaret stavas ursprungsgaranti. I detta blogginlägg reder vi ut vad en ursprungsgaranti är, hur den fungerar och varför det är viktigt att förstå i samband med ditt elval.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Elmarknad Publicerad: 2025-05-20 Läs inlägg

Batterilagring i hemmet – är det värt investeringen?

Allt fler hushåll installerar solceller, men intresset växer också för att komplettera med batterilagring. Ett hemmabatteri kan lagra överskottsel från solpanelerna och optimera elanvändningen – men är det verkligen värt investeringen? I detta blogginlägg går vi igenom hur batterilagring fungerar, vilka fördelar och nackdelar som finns, och när det kan löna sig.

Oliwer Brewitz

Certifierad energirådgivare

Lästid: 2 min Elhandel, Energilagring, Elmarknad Publicerad: 2025-05-20 Läs inlägg