Den svenska elmarknaden är under ständig utveckling för att skapa bättre & mer rättvis prissättning. Därför har begreppen kvartprisavtal och kvartsmätning på elmätare dykt upp som nya begrepp för svenska elanvändare. I detta blogginlägg utforskar vi vad dessa termer innebär och hur de kan påverka din elräkning.
Vad är kvartsmätning?
Kvartsmätning innebär att din elförbrukning mäts och registreras varje kvart, istället för den traditionella metoden där förbrukningen mäts över längre perioder, såsom månadsvis. Denna typ av mätning tillåter en mycket mer detaljerad överblick över din elförbrukning.
Fördelar med kvartsmätning:
Detaljerad Förbrukningsdata: Ger en exakt bild av din förbrukning i realtid.
Energieffektivitet: Hjälper dig att identifiera toppar i förbrukningen och möjliggör justeringar för att spara energi.
Anpassad förbrukning: Du kan anpassa din användning baserat på när elen är billigast.
Kvartprisavtal: En utveckling av timprisavtalet
Kvartprisavtal är en typ av elavtal som utnyttjar data från kvartsmätning. Priset på elen sätts varje kvart, baserat på elbörsens fluktuationer. Detta innebär att priset på el kan variera mycket under en dag.
Hur Kvartprisavtal Fungerar:
Prissättning per kvart: Elpriset bestäms baserat på marknadens tillgång och efterfrågan var 15:e minut.
Flexibel förbrukning: Möjlighet att påverka kostnaden genom att anpassa förbrukningen till tider då priset är lägre.
Transparens: Full insyn i elprisets dynamik och möjligheten att förutse kostnaderna bättre.
Vem gynnas av kvartprisavtal?
Kvartprisavtal passar bäst för de som har möjlighet att styra sin elförbrukning. Till exempel kan hushåll och företag som kan skifta energikrävande aktiviteter till tider då elpriset är lägre, dra stor nytta av detta avtal.
För- & Nackdelar:
Tekniska förutsättningar: Kräver en elmätare som stöder kvartsmätning.
Prisvolatilitet: Elpriset kan variera kraftigt, vilket kan vara en utmaning för de som föredrar en förutsägbar kostnad.
Kräver engagemang: För att maximera besparingarna krävs en aktiv hantering av din förbrukning.
Kvartsprisavtal lanseras under 2024 eller 2025. Kvartprisavtalen kommer börja lanseras av flera elbolag under kommande året. Allteftersom avtalen lanseras kommer vi fylla på vår prisjämförelse för elavtal med dagsfärska priser & villkor.
Läs mer om elavtal och jämför priser här
Avslutning
Kvartprisavtal och kvartsmätning representerar en spännande utveckling på elmarknaden, som erbjuder konsumenter en unik möjlighet att aktivt påverka sin elräkning. Genom att förstå och anpassa sig till dessa nya metoder, kan konsumenter och företag inte bara spara pengar utan också bidra till en mer hållbar energianvändning.
Kom ihåg att vare sig du väljer ett kvartprisavtal eller ej, är det viktigt att förstå dina egna behov och förbrukningsmönster. Den ständigt föränderliga energimarknaden erbjuder många möjligheter, men det krävs kunskap och insikt för att göra de bästa valen för just din situation.
Jämför timpris elavtal
Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.
- Snabbt
- Enkelt
- Kostnadsfritt

Vad är en aggregator – och hur påverkas du som användare?
När elnätet belastas hårt, till exempel under kalla vintermorgnar, behöver det avlastning – snabbt. Samtidigt vill allt fler hushåll och företag vara med och bidra till ett mer hållbart energisystem. Här kommer aggregatorn in i bilden. Men vad gör en aggregator, och hur kan du som konsument tjäna pengar genom att vara flexibel med din el? Här förklarar vi hur det fungerar.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare

Vad är en ursprungsgaranti och hur påverkar den ditt elavtal?
När du jämför elavtal stöter du ofta på begrepp som "100 % förnybar el" eller "grön el med ursprungsgaranti". Men vad betyder det egentligen – och hur vet du att elen du använder faktiskt kommer från förnybara källor? Svaret stavas ursprungsgaranti. I detta blogginlägg reder vi ut vad en ursprungsgaranti är, hur den fungerar och varför det är viktigt att förstå i samband med ditt elval.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare

Batterilagring i hemmet – är det värt investeringen?
Allt fler hushåll installerar solceller, men intresset växer också för att komplettera med batterilagring. Ett hemmabatteri kan lagra överskottsel från solpanelerna och optimera elanvändningen – men är det verkligen värt investeringen? I detta blogginlägg går vi igenom hur batterilagring fungerar, vilka fördelar och nackdelar som finns, och när det kan löna sig.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare