Det genomsnittliga priset för SE3 var 53,06 öre/kWh under juni, en ökning med 14,04 öre/kWh jämfört med maj. I SE4 var priset 103,39 öre/kWh, och därmed 29,89 öre/kWh högre än föregående månad. I norra Sverige blev priset för juni 51,61 öre/kWh, vilket är 23,77 öre/kWh högre än i maj.
Prisskillnaderna mellan norra och södra Sverige var något mindre i förhållande till SE3 men betydligt större jämfört med SE4 i juni. Skillnaden mellan SE1 och SE4 var 51,78 öre/kWh i juni vilket innebär att spotpriset var mer än det dubbla i SE4. Systempriset var 61,26 öre/kWh, vilket är drygt 44 procent högre än under maj.
Juni bjöd på höga temperaturer och en lägre efterfrågan på el jämfört med maj. Den sena men kraftiga vårfloden som startade i mitten av maj har avtagit men pågår fortfarande i lugnare takt.
Elproduktionen var lägre än föregående månad, dels på grund av den lägre efterfrågan på el, men också eftersom revisionsperioden startade i kärnkraftverken.
Produktionen från vindkraft var lägre under juni, och elexporten är fortsatt hög, om än lägre än under maj. Det genomsnittliga månadspriset på naturgas var oförändrat jämfört med maj, medan priset på kol och utsläppsrätter steg något under juni.

Månadsmedelpriset för Elområde 1–4 samt Nord Pool systempris i april-juni 2023, öre/kWh
Jämför timpris elavtal
Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.
- Snabbt
- Enkelt
- Kostnadsfritt

Vad är en aggregator – och hur påverkas du som användare?
När elnätet belastas hårt, till exempel under kalla vintermorgnar, behöver det avlastning – snabbt. Samtidigt vill allt fler hushåll och företag vara med och bidra till ett mer hållbart energisystem. Här kommer aggregatorn in i bilden. Men vad gör en aggregator, och hur kan du som konsument tjäna pengar genom att vara flexibel med din el? Här förklarar vi hur det fungerar.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare

Vad är en ursprungsgaranti och hur påverkar den ditt elavtal?
När du jämför elavtal stöter du ofta på begrepp som "100 % förnybar el" eller "grön el med ursprungsgaranti". Men vad betyder det egentligen – och hur vet du att elen du använder faktiskt kommer från förnybara källor? Svaret stavas ursprungsgaranti. I detta blogginlägg reder vi ut vad en ursprungsgaranti är, hur den fungerar och varför det är viktigt att förstå i samband med ditt elval.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare

Batterilagring i hemmet – är det värt investeringen?
Allt fler hushåll installerar solceller, men intresset växer också för att komplettera med batterilagring. Ett hemmabatteri kan lagra överskottsel från solpanelerna och optimera elanvändningen – men är det verkligen värt investeringen? I detta blogginlägg går vi igenom hur batterilagring fungerar, vilka fördelar och nackdelar som finns, och när det kan löna sig.

Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare