Under maj låg det genomsnittliga priset för SE3 på 39,02 öre/kWh, en nedgång på nästan 30 öre/kWh i jämförelse med april. Priserna för SE4 var 73,50 öre/kWh, knappt 0,4 öre/kWh lägre än månaden före. I Norra Sverige noterades majpriset till drygt 28 öre/kWh vilket blir 39 öre/kWh lägre än aprilpriset.
Prisvariationerna mellan norra och södra Sverige var mindre jämfört med SE3, men väsentligt större jämfört med SE4 i maj. Skillnaden mellan SE1 och SE4 var ca 46 öre/kWh, jämfört med en skillnad på drygt 7 öre/kWh under april. Systempriset stod på ca 42 öre/kWh, vilket är 52 procent lägre än under föregående månad.
Maj visade upp både soliga och blåsiga dagar och sedan mitten av månaden, ett vårflöde som tillsammans resulterade i flera timmar med negativa elpriser över alla elområden. Under maj månads andra hälft registrerades ungefär 90 timmar med negativa elpriser i alla elområden, utom i SE4 där det förekom under 30 timmar. Maj är en betydligt varmare månad än april vilket resulterar i en minskad efterfrågan på el.
Elproduktionen var lägre än föregående månad, delvis på grund av att översynsperioden startat i kärnkraftverken. Produktionen från vindkraft var högre under maj och exporten av el förblir hög. Priserna på naturgas, kol och utsläppsrätter sjönk under månaden och med ett minskat behov av el har priserna pressats ner.
Månadsmedelpriset för Elområde 1–4 samt Nord Pool systempris i mars-maj 2023, öre/kWh
Jämför timpris elavtal
Ange ditt postnummer nedan så hämtar Elmarknad.se upp aktuella elavtal från olika elbolag i ditt elområde.
- Snabbt
- Enkelt
- Kostnadsfritt
Elsystem: Nytt system för elöverföring i Oktober 2024
Från och med oktober 2024 kommer ett nytt system för elöverföring, kallat flödesbaserad marknadskoppling, att införas i Norden. Detta system syftar till att optimera elflöden mellan länder och inom regioner, vilket förväntas påverka elpriserna på både kort och lång sikt. För svenska elkonsumenter innebär det förändringar som kan leda till stigande elpriser i de norra och mellersta delarna av landet (elområde 1–3), medan priserna i södra Sverige (elområde 4) förväntas sjunka något. Men vad ligger bakom denna förändring, och vad betyder det för dig som elanvändare?
Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare
2024 inleds med rekordhöga elpriser
Inför fredagen har vi bevittnat en betydande ökning i elpriserna, som nu stiger till över två kronor per kilowattimme (kWh) över hela landet. Detta markerar de högsta priserna vi sett på över ett år, och minnen från förra årets prischock under hösten och vintern 2022/2023 börjar återigen göra sig påminda. I den södra halvan av vårt avlånga land har priset på el nått ett genomsnitt på 2,17 kronor per kWh för hela fredagen. Norra Sverige ser marginellt lägre priser, omkring 2,10 kronor per kWh, men även där når vi pristoppar på närmare 6 kronor per kWh under de sena eftermiddagstimmar. Dessa siffror kontrasterar starkt mot de omkring en krona per kWh vi såg under torsdagen. Faktum är att vi inte sett så här höga elpriser någon gång under hela 2023. För att hitta motsvarande priser måste vi blicka tillbaka till december 2022.
Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare
Elbolagen pressas att möta kundernas krav
Under en längre tid har ett stort antal kunder uttryckt sin oro över sina elbolag. Denna missnöjdhet har dragit till sig uppmärksamheten från både Konsumentverket och Energimarknadsinspektionen, som har tagit emot en ström av klagomål från missnöjda elkunder.
Oliwer Brewitz
Certifierad energirådgivare