2024-01-15 11:58:15 | Lästid: 2 min Energipolitik

2024 inleds med rekordhöga elpriser

Inför fredagen har vi bevittnat en betydande ökning i elpriserna, som nu stiger till över två kronor per kilowattimme (kWh) över hela landet. Detta markerar de högsta priserna vi sett på över ett år, och minnen från förra årets prischock under hösten och vintern 2022/2023 börjar återigen göra sig påminda. I den södra halvan av vårt avlånga land har priset på el nått ett genomsnitt på 2,17 kronor per kWh för hela fredagen. Norra Sverige ser marginellt lägre priser, omkring 2,10 kronor per kWh, men även där når vi pristoppar på närmare 6 kronor per kWh under de sena eftermiddagstimmar. Dessa siffror kontrasterar starkt mot de omkring en krona per kWh vi såg under torsdagen. Faktum är att vi inte sett så här höga elpriser någon gång under hela 2023. För att hitta motsvarande priser måste vi blicka tillbaka till december 2022.

Vad är orsaken till prishöjningarna?

Men vad är det då som driver dessa prishöjningar? Jo, kylan har slagit till med full kraft. Med temperaturer som dyker ner till 40 minusgrader i norra Sverige och fortfarande tvåsiffriga minusgrader i söder, har vårt behov av uppvärmning skjutit i höjden. Detta har lett till en rekordhög förbrukning denna vinter enligt prognoser från Svenska kraftnät.

Samtidigt minskar elproduktionen. Fredagen och lördagen förväntas se betydligt lägre vindkraftsproduktion just som vi behöver det som mest. Och med en av Forsmarks kärnkraftsreaktorer på halv effekt, är prishöjningarna ett tydligt resultat av den minskade tillgången.

Men det finns hopp vid horisonten

I början av nästa vecka spås kylan släppa sitt grepp om Sverige, vilket förhoppningsvis innebär en välkommen lättnad för både oss och våra plånböcker. Tills dess är det bäst att hålla koll på förbrukningen och kanske dra på sig en extra tröja eller två.

Vi hoppas kärnkraften kommer igång till vanlig ordning så snart som möjligt och uppmanar alla konsumenter till att se över sina elavtal och eventuellt binda sina elavtal för att undvika drastiska pristoppar framöver.

Kvartsprisavtal och Kvartsmätning - Så fungerar nya avtalet och mätningen

Den svenska elmarknaden är under ständig utveckling för att skapa bättre & mer rättvis prissättning. Därför har begreppen kvartprisavtal och kvartsmätning på elmätare dykt upp som nya begrepp för svenska elanvändare. I detta blogginlägg utforskar vi vad dessa termer innebär och hur de kan påverka din elräkning.

Lästid: 3 min Energipolitik Publicerad: 2024-02-01 06:56:02 läs inlägg

Elbolagen pressas att möta kundernas krav

Under en längre tid har ett stort antal kunder uttryckt sin oro över sina elbolag. Denna missnöjdhet har dragit till sig uppmärksamheten från både Konsumentverket och Energimarknadsinspektionen, som har tagit emot en ström av klagomål från missnöjda elkunder.

Lästid: 4 min Energipolitik Publicerad: 2023-11-17 13:40:14 läs inlägg

Läget på elmarknaden, Juni 2023

Det genomsnittliga priset för SE3 var 53,06 öre/kWh under juni, en ökning med 14,04 öre/kWh jämfört med maj. I SE4 var priset 103,39 öre/kWh, och därmed 29,89 öre/kWh högre än föregående månad. I norra Sverige blev priset för juni 51,61 öre/kWh, vilket är 23,77 öre/kWh högre än i maj.

Lästid: 1 min Elmarknaden, Energipolitik Publicerad: 2023-07-10 16:26:34 läs inlägg