Jag accepterar
Elmarknad.se använder kakor. Mer information

Välkommen till framtidens elmarknad

På Elmarknad.se hittar du de bästa erbjudandena när du ska teckna nytt elavtal, upphandla solceller och andra energirelaterade tjänster som påverkar både din ekonomi & miljön.

 • Snabbt
 • Enkelt
 • Kostnadsfritt
 • Komplett

Section 2

Elmarknaden är under ständig förändring

Det finns idag över +140 elbolag och tusentals elavtal på den svenska elmarknaden. Priser och villkor ändras dagligen och det är både svårt och tidskrävande att jämföra elavtal på egen hand. Vi samlar kontinuerligt in information från samtliga av Sveriges elbolag i en enkel digital tjänst så att du snabbt och enkelt kan hitta det bästa elavtalet.

Du kan spara tusenlappar på att jämföra!

Hos elmarknad.se jämför och hittar du det bästa elavtalet baserat på dina preferenser. Du som kund sparar i genomsnitt 1900 kr årligen på att byta till det bästa elavtalet i ditt elområde. Om du inte har gjort ett aktivt val och har ett s.ka. anvisat avtal kan du ofta sänka dina kostnader med 30-50%.

Section 2

Så går det till

Det ska inte vara svårt att hitta det bästa elavtalet! Med 3 enkla steg hjälper vi dig till ett grönare och billigare elavtal.

image 1

Jämför elbolag

Hitta elavtal från Sveriges elbolag och sortera efter dina val

image 2

Välj elavtal

Välj det elavtal som passar dig bäst utifrån dina önskemål

image 3

Spara pengar

Byt till det bästa elavtalet och sänk dina energikostnader

Allt du behöver veta om Elpriser

Den generella tumregeln idag är att elpriserna är högre under vinterhalvåret när man spenderar mer tid hemma och behöver el till att t.ex. värma upp huset. Detta ökar efterfrågan på elen samtidigt som produktionen från t.ex. vattenkraft och solkraft minskar.
Nya beteenden som att t.ex. elbilar, elbåtar och andra elektriska fordon skulle köras i högre grad under sommarhalvåret och därmed behöva mer laddningskapacitet skulle kunna jämna ut detta något - om än marginellt.
Som du förstår påverkas priset av hur mycket el som produceras och hur mycket el som efterfrågas.

Spotpriset avgör elpriset

Elbolagen köper & säljer el på en s.ka. spotmarknad. En spotmarknad är en marknadsplats där man köper varor eller tjänster till dagsfärska priser. I Sveriges kallar vi detta riktpris för Spotpris. Eftersom att det en av dagens största utmaningar är att lagra el så avgörs huruvida spotpriset är högt eller lågt baserat på tillgången och efterfrågan av el i nätet. Utöver spotpriset betalar du i din tur avgifter och ett påslag på spotpriset för att de hanterar dig som användare.

Vad är skillnaden på priset för elnät vs. elhandel?

När du förbrukar el i Sverige betalar vi två olika avgifter. Den ena avgiften går till elnätsbolaget som är ansvarig för utveckling och förvaltning av elnätet och allt som hör därtill. Detta inkluderar t.ex. ordna elledningar som gått sönder p.g.a. oväder, byte av elmätare och annat nödvändig utveckling som behövs i takt med att beteenden förändras.
Det andra du betalar är elhandeln vilket innefattar elen du faktiskt förbrukar. Du kan inte välja elnätsbolag idag då det är bundet till vilket elnätsområde du bor i men elhandelsbolag kan du välja fritt. Idag finns ca 150 elhandelsbolag och över 5000 elavtal välja mellan.

Så fungerar rörligt elpris

Det rörliga elpriset är ett av de vanligaste avtalen idag då det innebär att man har ett påslag på spotpriset och därmed följer marknadens utbud och efterfrågan.

Så fungerar fast elpris

Ett fast elpris innebär att du som kund kan säkra upp ditt elpris per kWh genom att binda upp dig till ett pris med ditt elbolag under en viss tid oavsett hur spotpriset förändras. När man binder upp ett fast elpris får du som kund ett fast elpris under hela avtalets löptid. Det går oftast att binda upp sig alltifrån 1 till 10 år beroende på elbolag. Om man kollar de senaste 15 åren* har det varit billigare med fast elpris ungefär vart femte till var sjunde år och gälla i ca 1-2 år. Under övrig tid har det lönat sig med ett rörligt elpris.
*Källa: Statistik från SCB för eluppvärmt småhus, 20.000 kWh / år, elområde 3.

Så fungerar mixat elpris

Ett elavtal med mixpris innebär att man har fast pris under vinterhalvåret och rörligt pris under sommarhalvåret. Det finns inget som talar för att elavtalen med mixpris är varken billigare eller bättre än andra elavtal men de kan ge dig som kund bättre kontroll mot dramatiska prishöjningar under vinterhalvåret.

Så fungerar timpris

Timpris är ett relativt nytt fenomen och innebär att du som användare kan styra att använda din el under den tid på dygnet som elanvändning är lägre för att sänka dina kostnader. Detta blir allt vanligare då många t.ex. köper elbilar som man väljer att ladda nattetid när elförbrukningen normalt sett är lägre och man därmed betalar ett lägre kilowattpris.

Se upp för anvisade elpriser

Ett elavtal med mixpris innebär att man har fast pris under vinterhalvåret och rörligt pris under sommarhalvåret. Det finns inget som talar för att elavtalen med mixpris är varken billigare eller bättre än andra elavtal men de kan ge dig som kund bättre kontroll mot dramatiska prishöjningar under vinterhalvåret.

Tillfällig kampanj, el till inköpspris eller Sveriges lägsta elpris?

Eftersom det är hög konkurrens på elmarknaden finns det många som tar till bokens alla knep för att locka in dig som kund. Ett vanligt knep för att locka in dig som kund är att påstå att du får köpa elen till inköpspris. När du köper el till inköpspris får du alltid räkna med att det finns fasta eller dolda avgifter som innebär att ditt jämförpris blir högre än spotpriset. Likaså gäller tillfälliga kampanjer eller när elbolagen lockar in dig med ett elpris som inte inkluderar momskostnaden.

Section 2

Alltid hos elmarknad.se

 • Snabb & enkel jämförelse av elavtal
 • Få kostnadsfria tips & råd - öppet dygnets alla timmar, året om!
 • Håll utkik efter mer spännade nyheter & tjänster framöver!
 • Hitta bra & miljövänliga elavtal från de bästa elbolagen!

Frågor & svar
 • Vilket elbolag är bäst för mig?
  Vilket elbolag som är bäst för just dig påverkas av vart i landet du bor, hur mycket du förbrukar, vilken typ av elavtal du vill ha och hur marknadsläget ser ut just idag. Genom vår enkla jämförelsetjänst får du snabbt och enkelt en överblick över vilket elbolag som är bäst för dig utifrån din unika situation. Påbörja jämförelsen nu!
 • Ska jag välja fast eller rörligt elpris?
  Beroende hur mycket el du förbrukar och hur priskänslig privatekonomi du har så finns det olika rekommendationer. Historiskt sett så är rörligt elpris billigare men om du t.ex. bor i villa och har en hög elförbrukning kan elpriset höjas väsentligt under vinterhalvåret. Vill du därför ha en jämnare utgiftskurva över året så rekommenderar vi fast elpris. Du kan även välja ett s.ka. mixavtal som ger rörligt elpris på sommarhalvåret och fast elpris under vinterhalvåret.
 • Varför ska jag jämföra elavtal på Elmarknad.se?
  Skillnaden mellan det bästa och sämsta elavtalet kan göra stor skillnad på din privatekonomi. Om du inte gör ett aktivt val av elavtal kan ditt elbolag dessutom ge dig ett så kallat anvisat avtal. Med ett anvisat avtal betalar du ofta 30-50% mer än vad du behöver. Genom att göra ett aktivt val sparar du redan där pengar och om du dessutom jämför elavtal kan du spara ännu mer pengar som du kan hitta på roliga saker med. Hos oss jämför du inte bara dagsfärska elavtal från samtliga sverige elbolag utan vi hjälper dig dessutom med bytet.
 • Hur mycket kan jag spara?
  Beroende på vilket elpris du har, vart du bor och hur mycket el du förbrukar så skiljer det sig hur mycket pengar du kan spara. Normalt sett så kan du spara alltifrån hundralappar till tusenlappar. Eftersom att elpriserna förändras varje år så är det inte alltid du sparar pengar när du omförhandlar ditt elavtal men det lönar sig alltid att jämföra elpriser och välja det elbolag som ger dig det bästa elpriset för stunden. Påbörja en jämförelse ovan för att ta reda på vilket elbolag som kan ge dig det billigaste elavtalet.
 • Kan jag jämföra elpriser trots att jag är bunden till ett avtal?
  Om du vet att du redan är bunden till ett avtal så kan du självklart jämföra elpriser ändå. Det finns däremot inga garantier för att det elavtal som är bäst för din situation idag passar dig bäst imorgon. Gör därför en dagsfärsk sökning när det väl är dags. Du kan självklart höra av dig till oss redan nu så påminner dig när det är dags att byta elavtal.
 • När byts mitt elavtal ut?
  Alla bekräftade byten skickas över till elbolagen efter 14 dagar. Därefter skickar det nya elbolaget över din bytesförfrågan till ditt elnätsbolag som bekräftar bytet till utsatt datum.

Gör din plånbok & miljön en tjänst

Börja en avtalsjämförelse och hitta det billigaste elavtalet eller bästa miljöavtalet på elmarknad.se idag.