2022-01-29 13:59:41 | Lästid: 2 min Elbil

Fråga: Vad kostar det att ladda elbil?

Om du liksom många andra funderat på att köpa elbil och vill veta vad det kostar att ladda bilen så är detta artikeln för dig. Vi reder ut vad elbilar förbrukar och vad kostnaden blir för att ladda hemma, i BRF eller på offentliga parkering.

Det första steget i att beräkna vad det kostar att ladda en elbil och jämföra kostnaden mot en bensin- eller dieseldriven bil är att ta reda på vad bilen förbrukar per mil. Förbrukningen skiljer sig naturligtvis beroende på typ av bil, körstil, klimat och lastvikt men vi har jämfört olika bilar och scenarion för att komma fram till en genomsnittlig uppskattad förbrukning som gör det enkelt att jämföra.

Genomsnittlig uppskattad förbrukning för en elbil:

2 kWh per mil

Räknar man då med en elkostnad på 1.50 kr får man ut att det kostar 3 kr per mil att köra en elbil. Naturligtvis varierar priset över året och det finns scenarion när det både är billigare eller dyrare att köra elbil.

Ladda elbil i hemmet

För dig som laddar i hemmet behöver du räkna på både kostnaden för elhandel och inte att förglömma elnätsavgiften. Låt säga att du har ett fast elpris på 85 öre per kWh och överföringsavgift på 65 öre per kWh så landar ditt slutpris på 1.50 kr per kWh. Värt att tillägga på denna kalkyl är att du som har timpris på elen oftast kan koppla på smart elbilsladdning som låter dig ladda elbilen nattetid när elen är som billigast och således få ner de laddkostnad ytterligare.

Ladda elbil via BRF & Samfällighet

Om du bor i en BRF eller samfällighet som har köpt in ett gemensamt laddsystem så brukar upplägget se annorlunda ut. Oftast betalar ni som ska utnyttja laddningssystemet en fast månadskostnad och månadskostnad per användare för att få tillgång till mobilappar och tillhörande support. Utöver de fasta kostnaderna tillkommer en laddningskostnad som ofta är ett påslag per kWh med eller utan spotpris. Det är viktigt att ni undersöker ordentligt vilka villkor som gäller och kalkylerar ordentligt vilken laddlösning som passar er innan ni väljer att teckna ett sådant avtal.

Ladda elbil på offentlig plats

När du parkerar på en offentlig parkering eller i ett parkeringshus blir du oftast hänvisad till en mobilapp. I mobilappar framkommer det oftast väldigt tydligt vilka priser och villkor som gäller. Viktigt här är att notera att kostnaden för snabbladdning vs normal laddning brukar variera.